ŠOSO “Ivo Lola Ribar” i „Manjatex“

ŠOSO "Ivo Lola Ribar" i „Manjatex“

ŠOSO "Ivo Lola Ribar" i „Manjatex“ Kraljevo

U ŠOSO „Ivo Lola Ribar“ iz Kraljeva počela je 08.10.2019. godine obuka za krojače – šivače odeće. Obuku realizuje Zanatsko obrazovni centar „Adžija“ po projektu Nacionalne službe za zapošljavanje. Ovim putem treba da se obuči 10 krojača – šivača odeće koji se nalaze u evidenciji nezaposlenih u NSZ. Obuka će trajati 260 časova. Polaznici će imati još 20 dana dodatne prakse u preduzeću „Manjatex“.

ŠOSO „Ivo Lola Ribar“ i „Manjatex“ su nam je već drugu godinu za redom  partneri na obuci za krojače – šivače u Kraljevu.

ŠOSO „Ivo Lola Ribar“  danas broji 90 učenika, znatno manji broj nego ranijih godina. Promenom zakona o Osnovnom obrazovanju i vaspitanju veliki broj dece upućuje se na školovanje u redovnim školama. Srednje školovanje sprovodi se u oblastima mašinstva i tekstilstva. U prvoj oblasti učenik se osposobljava za bravarski zanat i obradu metala, u drugoj za posao konfekcijskog šivača. Rad sa njima izvode profesori i majstori koji su defektološki osposobljeni.
Stručnim osposobljavanjem škola nastoji da svoje učenike uputi u društvene tokove i da ih osposobi za samostalan život . Iz tog razloga, učenici su tokom školovanja aktivno angažovani na praktičnoj nastavi

„Manjatex“ je samostalna privatna radnja osnovana 2005. godine. Njihova delatnost sastoji se u proizvodnji tekstilnih proizvoda i trgovini istim na veliko i malo. Proizvodi koji čine proizvodni program su: jorgani, prekrivači, posteljine, jastuci, stolnjaci i slično.

ŠOSO "Ivo Lola Ribar" i „Manjatex“