Pekar kurs/obuka

 PEKAR

Pekar je osoba koja mesi i peče hleb i pecivo, a takođe vodi računa da prodavnice svakodnevno budu snabdevene proizvodima, tj. da umesi dovoljno po već unapred dogovorenom planu.
Da bi ispekli hleb ili pecivo, pekari prvo pripremaju smesu od koje mese testo. Smesa sadrži prosejano brašno, kvasac, so, vodu i ostale sastojke. Od pripremljene smese mese testo, a zatim ga oblikuju i slažu na limove za pečenje. Prema vrsti i pecivosti testa, pekari slažu limove s hlebom i pecivom na određeno mesto u peć. Prema vrsti hleba ili peciva, nameštaju temperaturu peći, a prema potrebi dodaju ili oduzimaju paru prilikom pečenja. Posebno paze na trajanje pečenja, kako bi pečeni hleb i pecivo na vreme izvadili iz peći. Kad su hleb ili pecivo ispečeni, pekari ih vade iz peći specijalnim pekarskim lopatama, a zatim ih stavljaju u korpe, u kojima ih na kolicima prevoze do prodajnog prostora ili ih slažu u kutije/plastične gajbe u kojima ih dostavljaju u prodavnicama.

pekar

Kurs za pekara

U Centru "Adžija" u Beogradu i Novom Sadu u toku je upis na kurs Pekar.

Obuka: 3 meseca sa 60 časova teorije + 240 časova prakse

Teorija:

  1. Osnovi struke,
  2. Tehnologija zanimanja i
  3. Organizacija rada i zdravlje i bezbednost na radu

Cena: obuka 27.000,00 din. u 3 mesečne rate + literatura 1.000,00 din. + ispit 2.500,00 din.
Organizacija nastave: teorija jednom nedeljno 3 sata u prostorijama Centra, praksa po dogovoru sa poslodavcem u preduzeću u koje se polaznik upućuje.

Provera znanja: 16.000,00 din.
Polaznik koji već ima radno iskustvo u željenom zanimanju od najmanje 3 meseca, nije potrebno da ide na kompletnu obuku i može izaći samo na ispit tj. proveru znanja

Dokumenta za upis: Fotokopija lične karte i diplome poslednje završene škole.