Пекар курс/обука

 ПЕКАР

Пекар је особа која меси и пече хлеб и пециво, а такође води рачуна да продавнице свакодневно буду снабдевене производима, тј. да умеси довољно по већ унапред договореном плану.
Да би испекли хлеб или пециво, пекари прво припремају смесу од које месе тесто. Смеса садржи просејано брашно, квасац, со, воду и остале састојке. Од припремљене смесе месе тесто, а затим га обликују и слажу на лимове за печење. Према врсти и пецивости теста, пекари слажу лимове с хлебом и пецивом на одређено место у пећ. Према врсти хлеба или пецива, намештају температуру пећи, а према потреби додају или одузимају пару приликом печења. Посебно пазе на трајање печења, како би печени хлеб и пециво на време извадили из пећи. Кад су хлеб или пециво испечени, пекари их ваде из пећи специјалним пекарским лопатама, а затим их стављају у корпе, у којима их на колицима превозе до продајног простора или их слажу у кутије/пластичне гајбе у којима их достављају у продавницама.

пекар

Курс за пекара

У Центру "Аџија" у Београду и Новом Саду у току је упис на курс Пекар.

Обука: 3 месеца са 60 часова теорије + 240 часова праксе

Теорија:

  1. Основи струке,
  2. Технологија занимања и
  3. Организација рада и здравље и безбедност на раду

Цена: обука 27.000,00 дин. у 3 месечне рате + литература 1.000,00 дин. + испит 2.500,00 дин.
Организација наставе: теорија једном недељно 3 сата у просторијама Центра, пракса по договору са послодавцем у предузећу у које се полазник упућује.

Провера знања: 16.000,00 дин.
Полазник који већ има радно искуство у жељеном занимању од најмање 3 месеца, није потребно да иде на комплетну обуку и може изаћи само на испит тј. проверу знања

Документа за упис: Фотокопија личне карте и дипломе последње завршене школе.