Куварство – Курс за Кувара

куварство

Куварство

 

“Кување је као љубав. Или се предајте или не улазите у то”.
– Харијет ван Хорн


Појам, значај и задаци куварства

Куварство је занимање чији је циљ спремање јела и посластица, прерађивањем одговарајућих намирница.

Вештина кувања је врло стара, али нема доказа о времену и начину постанка куварства. Сматра се да је оно настало када су примитивни људи увидели да су намирнице испечене на ватри илии скуване укусније за јело. Проналаском глиненог лонца и ражња створени су услови за спремање скоро свих куварских производа. Технолошким развојем је унапређена куварска вештина и повећан број јела и посластица чија је производња доведена до савршенства.

Многе намирнице морају се физички и хемијски променити да би могле да се користе за људску исхрану. Прерађивањем сировина у производе који могу да задовоље потребе људи за храном назива се куварском вештином или послстичарском техником.

Правилно припремљена храна повећава храњиву вредност прерађиваних намирница, али их неодговарајућа куварска техника може делимично или потпуно уништити и смањити храњиве вредности, што у неким случајевима може бити и штетно за здравлље људи.

Терминологија у куварству

У куварству користе се стручни изрази, домаћи и страни, којима се скраћено означавају радне операције, материјал, алати, итд. Највећи број израза преузет је из француског језика, а нешто мањи из немачког и италијанског.

Кулинарски термини који се најчешће употрељавају: A LA KART, BEN – MARI, БЛАНШИРАТИ, ДЕКОРИСАТИ, ДИНСТАТИ, МАРИНИРАТИ, ПАНИРАТИ, ПОХОВАТИ, ФЛАМБИРАТИ…

 

куварство

 

Јеловник

Јеловник је писана понуда угоститељске радње, којом се гостима нуди избор јела која се могу добити дотичног дана са означеном ценом.

Наведена цена јела представља веома важен моменат, јер се на основу ње гост, према својој платежној моћи опредељује за понуђени избор.

Овај веома важан писани документ саставља шеф кухиње у сарадњи са шефом сале.

Јеловник, односно његов садржај може се у књизи јеловника писати за краћи или дужи временски период. Зато постоје: дневни и стандардни јеловник.

Направи сам свој јеловник – упиши се на КУРС ЗА КУВАРА