Šta treba da znamo pre odlaska na masažu?

Šta treba da znamo pre nego što odemo na masažu?

Šta treba da znamo pre odlaska na masažu?

Šta treba da znamo pre odlaska na masažu? –  pitali smo predavača kursa masaže u Zanatsko obrazovnom centru „Adžija“ Dražena S. Objasnio nam je kako da se pripremimo za tretman. Ukratko nam je predočio osnovne postupke/hvatove masaže kako bi se bolje opustili i prepustili tretmanu.

Priprema klijenata za masažu

Pre masaže, maser proverava stanja tkiva koje se masira.

Koža klijenta mora biti besprekorno čista kako ne bi došlo do infekcije. Kada je koža izložena patogenim mikroorganizmima, masažom bi ih utrljali u potkožno tkivo i napravili još veći problem. Mikroorganizni ne prodiru kroz kožu samo kroz povrede na njoj već i kroz nepovređenu kožu. Kod maljavosti, dlake se ne briju neposredno pre masaže kako ne bi došlo do zapaljenja korena dlake.

Pre početka rada maser proverava cirkulaciju pri čemu se ocenjuje boja kože.

Crvenilo kože je znak da postoji infekcija, a bledilo kože je znak poremećaja kardiovaskularnog sistema. Masažu ne sprovoditi ukoliko postoji otok ili edem iznad koga je koža crvena, vruća i bolna na dodir. Ogrebotine nisu kontraidikacije za masažu ako ne postoji zapaljenski šproces. Zapaljenski procesi se moraju zaobilaziti tokom rada.

Sledeći korak koji maser utvrđuje postupkom palpacije je utvrđivanje debljina masnih naslaga i određivanje tonusa mišića.

Šta treba da znamo pre nego što odemo na masažu?

Šta treba da znamo pre nego što odemo na masažu?

Položaji pri masaži

Postoje tri položaja koja se koriste pri masaži:

  1. Dorzalni dekubitus – položaj kada klijent leži na leđima koristi se kod masaže lica, vrata , glave, gornjih i donjih ekstremiteta i stomaka.
  2. Ventralni dekubitus – položaj kada klijent leži na stomaku, koristi se kod masaže ramenog pojasa, donjih ekstremiteta, leđa i gluteusa.
  3. Sedeći položaj – položaj kada klijent klijent sedi u stolici za masažu, koristi se kod masaže vrata, glave i gornjih ekstremiteta.

Masažni zahvati:

  1. Glađenje ( početni izavršni masažni hvat). Može biti površinsko, duboko, duboko sa pritiskom, obuhvatno. Snaga pritiska pri glađenju treba da se menja i zavisi od anatomskih osobina dela tela i osetljivosti tkiva.
  2. Trljanje
  3. Gnječenje
  4. Lupkanje
  5. Vibracija i sl.

Doziranje i trajanje masaže

Doziranje masaže zavisi od površine tela koja se tretira, brzine pokreta, visine i starosti klijenta. Trajanje masaže je u proseku od 45 do 60 minuta. Kod jako mladih i starih klijenata trajanje se smanjuje.

Postoje i međuhvatovi, masaže lica, masaža kosmatog dela glave, masaža vrata, grudnog koša, gornjih i donjih ekstremiteta.

Ovo su neke elementarne informacije o tretmanu masaža. Na vama je da se opustite i prepustite onima koji znaju da masažu učine pravim užitkom.

Preporučujemo masažu jer je je odlična i za dušu i za telo! Pomaže ukoliko ste umorni, napeti, izloženi dugotrajnom stresu, možda imate probleme sa nesanicom, lošom cirkulacijom…

Masaža značajno poboljšava cirkulaciju krvi i limfe u organizmu. Ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem, ublažava stres, napetost, a samim tim i nesanicu. Nadoknađuje snagu mišića, zglobovi postaju fleksibilniji a eventualni otoci se smanjuju. U spoju sa kvalitetnim masažnim uljima, kožu hrani, čini je elastičnom i otpornijom na spoljne uticaje.

Preporučujemo takođe i da sami ovladate tehnikama masaže i tako obradujete vaše najmilije.

 

Blog Attachment

  • Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/adzija/public_html/wp-content/plugins/cs-framework/cs-framework.php on line 325

Ostali blogovi